Inrichten, Interieur inspiratie, Interieurtips, Interieurtrends

3 creatieve manieren om ruimtes van elkaar te scheiden

10 oktober 2019

Ik heb een droom. Nou ja, mijn man en ik hebben een droom; ooit bouwen we zelf een huis. We zijn beide redelijk handig (al zeggen we het zelf), we zijn leergierig, weten van aanpakken en hebben doorzettingsvermogen. De inspiratie is enorm en er vormt zich al een steeds concreter beeld. Ik zal in deze blog proberen te omschrijven hoe die inspiratie vorm moet gaan krijgen in ons toekomstige bouwproject. Het onderdeel waarover ik jullie vandaag ga vertellen, zijn alternatieve, ‘out of-the box’-manieren om ruimtes van elkaar te scheiden.

Indeling
Door de jaren heen hebben we goed in beeld kunnen brengen wat onze sterke, maar ook wat onze minpunten zijn. Oftewel; wat kunnen we beter uitbesteden. Ik ontwerp (in enige samenspraak, haha) met hem het huis en ik deel het in. Denk aan afmetingen, lichtinval, functies inbouwen en andere praktische zaken. Maar zeker ook kleur, materiaal, het plaatsen van wanden voor een goede looproute enzovoort. Vervolgens kijkt hij of al mijn plannen ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn en of het ook kostentechnisch in het plaatje past. Vooruit, hij mag zelf ook wat input toevoegen, maar over één ding zijn we het in elk geval eens; we voelen niks voor een standaard indeling. De kunst is juist om het echt ‘eigen’ te maken, anders zouden we net zo goed voor een bestaand of nieuwbouwhuis kunnen gaan. Hoe dan? Ik heb wat voorbeelden voor je op een rijtje gezet!

Kleur en lijnenspel
Bijvoorbeeld door verschillende vloeren te leggen of een muurbekleding heel abrupt te laten stoppen. Daarmee creëer je een duidelijk lijnenspel en sluit je de ruimte op een minder overduidelijke manier af dan door letterlijk een wand te plaatsen. Toch geeft het een heel duidelijk beeld voor de functies van de ruimte; links is bijvoorbeeld de keuken en rechts is de zithoek. Anderzijds kun je op deze manier de looprichting aangeven.

 

Inbouwkasten of ‘roomdividers’
Een andere optie is het spelen met ruimtes door het plaatsen van een ‘roomdivider‘. Dit kun je in de meest uitgebreide zin van het woord bekijken; een ‘ruimteverdeler’ kan simpelweg ‘een ruimte verdelen’, maar kan ook door zijn precieze plaatsing de looprichting aangeven. Ze bepalen hierdoor bovendien hoe groot of hoe klein een ruimte aanvoelt, zonder dat de ruimte daadwerkelijk verkleind wordt. Ook hier kun je een functie aan geven. Denk aan bergruimte of ruimte om te etaleren. Je bijzondere herinneringen verdienen een mooie plek in huis en niet alles hoeft altijd functioneel te zijn.

Open wanden
Denk aan glaswanden of bijzondere openingen in vaste wanden. Doe eens gek en zorg dat er tien centimeter ruimte ontstaat in het midden van een wand. Ik hoor je denken: “waarom zou je dat doen?” Een reden kan zijn om ervoor te zorgen dat binnenkomend licht optimaal benut wordt en voor mooie, speelse effecten zorgt. Ook kun je hiermee gezellige en knusse hoekjes creëren, zonder de ruimte echt af te sluiten. Denk aan een leeshoek waarbij je wel bij je gezin wilt zitten, maar toch enige rust wilt ervaren en in je eigen wereldje wilt kruipen. Nogmaals; een detail hoeft niet altijd functioneel te zijn. Het kan toch van grote waarde zijn wanneer je het toevoegt.

Heb jij ook geen standaard indeling in je interieur? Of heb je het op een bijzondere manier ‘eigen’ gemaakt? Deel een foto op social media en tag ons met de hashtag #mijnwoongelofelijkeinterieur. Vind ik super leuk!

Bronvermelding:
9royalroulette-com | 3ikea-com | 7roomed.nl
13bloodandchampagne-com2 | 14patriciagrayinc.blogspot-ca | 12apartmenttherapy-com|
18inrichting-huis-com | 21showhome-nl | 22bloodandchampagne-com

 

 

(Visited 81 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie