Interieur inspiratie, Kleurinspiratie

De allerbeste kleuren voor je stemming!

4 augustus 2015

Weet jij al welke kleuren het beste bij jou passen? Bedenk eens bij welke kleur jij je het meest op je gemak voelt. Een vraag die ik regelmatig hoor van mijn klant is welke kleuren zij als beste kunnen gebruiken als accent. De volgende vraag is hoe zij deze vervolgens moeten toepassen. Uiteraard zijn er geen precieze regels, omdat het een gevoelskwestie is. Zoals ik al eerder heb gezegd in het blog ‘structuren’  is dat niet alleen structuur, maar ook kleur invloed kan hebben op je humeur. Ieder persoon wordt op andere manieren getriggerd en beïnvloed. Al is er wel een duidelijke rode lijn die gehanteerd kan worden bij het kleurgebruik en de betekenis hiervan. Ik neem je mee in de wereld van kleur en het effect dat ze op ons hebben!


De primaire kleuren

The passion of Red
Als je een vrouw vraagt wat haar lievelingskleur is, zegt ze vaak rood. Niet zo gek als je weet dat rood staat voor liefde, energie en passie. Het brengt ons nader tot elkaar vanwege de concentratie en focus dat het oplevert. Ideaal dus voor de huis- of eetkamer waar we met onze familie en vrienden zijn! Misschien denk je dat het ook van belang is voor je slaapkamer om de spanning te bevorderen, maar vergeet niet dat je daar vaker tot rust wilt komen dan dat het je energiemeter een boost geeft. Toch spreekt deze kleur mannen ook erg aan. Rood roept het oerinstinct op en staat voor kracht en macht. Dames pas op! Teveel rood is dus niet goed, want behalve kracht en macht, maakt het ook agressief.

Bron:

Bron: vol.se, residencestyle.com


Feelgood Blue…
…verlaagt de bloeddruk en hartslag. Heerlijk rustgevend en perfect dus voor de bad- en slaapkamer! Verder wordt je creativiteit erdoor geprikkeld en bevordert het de communicatie. Daarom is het ook goed toe te passen op je werkkamer. Mannen voelen zich vaak prettig bij deze kleur. Je ziet deze kleur dan ook veelvuldig in bedrijfslogo’s en auto’s op de weg.

Bron:

Bron: indulgy.com, vtwonen.nl


Powerfull Yellow

Geel geeft ons een gelukkig gevoel. We associëren de kleur met zonlicht en dat maakt ons energiek en opgewekt. Daarentegen kan het ook verwarring en een zweverig gevoel veroorzaken. Ook frustratie en boosheid worden verergerd, omdat de kleur zo fel is voor onze ogen. Laat bijvoorbeeld je pasgeboren baby niet slapen in een gele kamer, want je merk snel genoeg dat hij/zij rusteloos is.

Bron:

Bron: theglobeandmail.com, blogspot.it


De eerste mengkleuren.

Nature Green (Combinatie van blauw en geel)
Rust, vredig, fris, ontspannend.. Dit zijn de woorden die mij het eerste binnen schieten als ik deze kleur zie. Groen is ontzettend prettig voor de ogen en dat komt omdat wij het associëren met de natuur. Al eeuwenlang hebben we de kleur rondom ons heen. Groen kun je met gemak in alle ruimtes in je huis toe passen, maar pak dan wel de groentinten die je in de natuur tegen komt. Appeltjes groen, Mosgroen, eucalyptusgroen, etc. Maar liever geen limegroen! Daar zit veel meer geel in verwerkt en heeft dus een ander effect op ons grillige humeur. Deze groentint heeft veel meer energie opwekkend vermogen.

Bron:

Bron: trouvais.com, anewall.com


Aziën Orange (Combinatie van Rood en Geel)
Wat is dit toch een zwoele kleur! Ik denk persoonlijk meteen aan Aziatisch getinte interieurs. Deze kleur maakt je motiverend en energiek en daarom zie je het veelal terug in sportscholen. Je kunt je nu ook wel indenken dat je deze kleur, net als rood, beter niet in ruimtes toe kunt passen waar je moet ontspannen.

Bron:

Bron: art.ekstrax.com , decorativebedroom.com


Multiple Purple (Combinatie van Blauw en Rood)
Bij deze kleur verschilt het een beetje welk effect het geeft op ons humeur omdat het bestaat uit 2 kleuren met een tegenstrijdig effect. Bij de donkere paarstinten, zoals bijvoorbeeld aubergine, geeft het een luxe en rijke uitstraling. Dit is een kleur die vaker gebruikt wordt bij de wat duurdere hotels en ziekenhuizen. Als er dan meer rood in toegepast is, geeft het ook nog eens een vrolijk en verjongend effect. Tevens is het ook goed toepasbaar bij een kantoorruimte, omdat het de bewustwording stimuleert. De lichtere paarstinten, zoals bijvoorbeeld lila of lavendel, zijn vooral rustgevend en ook goed voor kinderkamers en slaapkamers. De kleur zorgt ook voor zekerheid en onbezorgdheid. De combinatie van vrolijkheid, stimulering en onbezorgdheid geeft al aan dat ook deze kleur goed is voor de slaapkamer!

Bron:

Bron: blogspot.com , urbansourcechigago.com

 

Warm & Cold basics
Dit is een ruim begrip. Vaak is dit een basis van ‘aardetinten’ en ‘koele kleuren’.
Aardetinten zijn alle bruine kleuren, oftewel alles waar geel en rood in zit. En koele kleuren zijn alle kleuren waar juist geen rood en geel aan toegepast is, zoals: Zwart, grijs, wit, blauw en groen. Het lastige is dat zwart en wit officieel geen kleuren zijn. In wit zitten namelijk alle kleuren en licht bepaald welke kleur jij met je ogen kunt zien. Alle kleuren worden dus terug gekaatst. Bij zwart is het juist omgekeerd. Dit betekent dat er dus geen enkele kleur door licht wordt terug gekaatst en wij het daarom ook niet zien. Grijs is een combinatie van beide.
Dit betekent niet dat zij geen effect hebben op ons humeur.

Purity of White heeft een zuiverend en steriel karakter. Denk bijvoorbeeld aan de trouwjurken die staan voor maagdelijkheid en reinheid. Het is wel aan te raden om wit te combineren met andere kleuren. Anders kan het een klinische ruimte worden en dat geeft dat niet bepaald een huiselijk gevoel.

Bron:

Bron: babble.com, domino.com

 

Deep Black is een hele duistere en zware tint. Ruimtes worden er vaak klein van als je dit veelvuldig toepast. Maar tegelijkertijd is het ook een hele elegante kleur. Het geeft een mooi contrast, zolang je er maar goed mee om gaat.

Bron:

Bron: 79ideas.org, bloglovin.com

De aardetinten zijn kleuren waar geel en rood aan toegevoegd is. Denk aan zandkleuren of koffiekleuren. Deze kleuren zorgen voor warmte en maken daardoor een interieur knus. Het is wel aan te bevelen om hier altijd een accentkleur bij te combineren, omdat het soms ook heel vlak over kan komen. Gebruik daarom ook contrasten binnen deze neutrale kleuren. Contrasten versterken elkaar en alle kleuren worden hierdoor helder.

Bron:

Bron: chabbychicideas, comvanityfair.com

 

Untroubled Turquoise
Ik wil dan als laatste ook nog even mijn favoriete kleur benoemen. Turquoise!
Dit is een combinatie van blauw en groen en ontzettend mooi om te gebruiken met andere kleuren. Je raakt er niet snel op uitgekeken. Omdat er ook groen gebruikt is om tot deze kleur te komen, geeft het een gevoel van onze natuurlijke roots. Daarom is het ontzettend goed te combineren met de ‘aardetinten’. Het blauw hierin geeft de helderheid en kalmte die je intuïtie bevordert.

Bron:

Bron: indulgy.com, wordpress.com

 

Welke kleur past er goed bij jou karakter en om welke reden?
Ben jij er al achter gekomen welke kleur het beste bij jou karakter past? Of weet jij zelfs welke kleur je toe gaat passen in die specifieke kamer waar je nog mee worsteld?
Het kleurgebruik kun je natuurlijk op vele manieren toepassen. Je kunt er voor kiezen om echt accenten aan te brengen met je kussens, kaarsen en accessoires. Of je neemt grotere oppervlakten zoals je muur of zelf je bank wordt volledig rood gestoffeerd! Hoe spannend ben jij en durf jij nog een stapje verder te gaan? Zie mijn blog over structuren

(Visited 4.085 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie