Interieur inspiratie, Interieurtips, Interieurtrends

Kleur bekennen in je huis met licht

4 juli 2019
Licht in huis

Licht heeft veel invloed op het interieur. Er bestaan veel soorten licht die ieder hun eigen toegevoegde waarde hebben. Zo heb je als eerste en misschien wel de belangrijkste: natuurlijk lichtinval. De zon die iedere dag wel even door de ramen schijnt. Het is erg belangrijk voor de uitkomst van bepaalde kleuren in je interieur of het licht uit het noorden, oosten, zuiden of westen komt. Naast dat heerlijke zonnetje kun je zelf ook een hoop bepalen met kunstlicht. Verschillende lichtsterkte en warm of koud licht bepalen de sfeer in je interieur.

Noorden

Ik leg graag uit wat voor een invloed bepaald licht heeft. Te beginnen met het natuurlijke licht. Noordelijk licht is heel koel met een blauwe gloed, dat betekent dat koude kleuren, zoals blauw en blauw/groene tinten, een kil effect kunnen geven aan de ruimte. Kies daarom bij dit licht warme kleuren zoals rood, oranje, bruin of paars.

Licht in huisBron: Pinterest – buitenleven gevoel

Zuiden

Licht uit het zuiden is heel warm, blauw krijgt bijvoorbeeld een lichte en luchtige sfeer. Rode tinten krijgen een warme en verfijnde uitstraling.

Lich in huisBron: Pinterest – HomeDeco
Licht in huisBron: Pinterest – Luxxu

Oosten 

Heb je licht vanuit het oosten dan kunnen ruimtes een beetje blauw ogen. Werk daarom juist met blauwe en groene kleuren, dat zorgt ervoor dat die kleuren sterker uitkomen.

Licht in huisBron: Pinterest – HomeDeco

Westen

In een ruimte met licht uit het westen kan het beste gewerkt worden met grijze en witte tinten. Het licht uit het westen weerkaatst op de muren, dus hou daarom de ruimtes rustig en licht.

Licht in huisBron: Instagram – @loft_interior

Kunstlicht

Dan zijn er een aantal verschillende soorten kunstlicht. Je hebt fel licht, dat zit bijna tegen het witte aan. En je hebt warm licht, wat een gele maar warme gloed heeft. Warm licht brengt meer sfeer in het interieur terwijl het felle witte licht weer fijner is om te werken of te lezen. Iedere ruimte vraagt daarom ook om ander licht.

Moment van de dag

Wat ook erg belangrijk is bij het maken van keuzes voor kleur in je interieur is het moment van de dag. In de ochtend en in de middag is het licht vaak feller, terwijl het licht ’s avonds warmer wordt. Zo kunnen kleuren ook anders ogen en een andere sfeer geven. Mijn advies is dan ook om een kleur op alle momenten van de dag te bekijken. Maak geen overhaaste beslissing en laat het even goed op je inwerken.

Kom je zelf niet helemaal uit je lichtplan? Of weet je niet zo goed wat voor armatuur je wilt? Wil je graag meer weten over lichtinval? Bij Woongelofelijk van Donzel helpen we je graag verder!

(Visited 261 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie