Interieur inspiratie, Interieurtips, Interieurtrends

Kleur in je interieur, doen!

27 juni 2019
Kleur

Steeds meer mensen stappen van wit, witter, witst en rall 9010 af en durven te gaan voor kleur. Éen wandje, twee wandjes, alles in de kamer, plafonds, vloeren noem het maar op. Leuk! Als je het aan mij vraagt. Zelf ben ik ook van de kleurtjes. Zoals je in mijn vorige blog al zag heb ik een hele donkergroene wand en kleed ik de ruimte steeds weer anders aan met gekleurde accessoires. Een vrolijk gekleurde bos bloemen, gekke kussentjes of andere spulletjes in diverse kleuren. Ik word er blij van!

Visuele prikkels

Maar wat doet kleur nu precies? Meer dan je zou denken! Kleur speelt namelijk een grote rol in het gevoel wat we erbij krijgen. Het menselijke brein is vatbaar voor visuele prikkels en daar is kleur er een van. De betekenis en werking van kleur is erg persoonlijk. Ook de sterkte van de kleur doet veel. Zo stralen lichte kleuren zachtheid uit en komen felle kleuren meer op je af. Lees verder en beleef wat kleuren met jou en je interieur kunnen doen!

Rood

KleurBron: Pinterest / stijlvolstyling.com

De effecten van rood zijn stimulerend en activerend. De kleur verhoogt de hartslag en wekt eetlust op. Rood is een warme kleur en trekt de aandacht. Verder staat de kleur bekend als de kleur van leven, energie, vitaliteit, kracht en passie. Rood is voor vele mensen ook de kleur van de liefde, passie en romantiek. Negatieve associaties met rood zijn opdringen, agressie, macht, pijn en gevaar. Met het dragen van rode kleding straal je lef uit en ben je bereid je eigen spoor te trekken. Gebruik je overwegend rood in een kamer, dan word je actiever. Rood is dus goed te gebruiken in ruimtes zoals sportscholen, ateliers of kantoren waarbij je actief bezig bent.

Mijn associatie met rood in een ruimte is dat het warm aanvoelt. Donkerrode en oranjerode tinten doen mij denken aan Afrika en aan het huis van mijn ouders. Een woning die warmte uitstraalt en je warmte laat voelen zodra je binnenstapt.

Blauw

KleurBron: Pinterest / Woontrentz.nl

De kleur van de zee, de lucht, ruimte, vrede en rust. Een geliefde kleur bij veel mensen. Blauw staat voor de geest, intelligentie en verstand.  Ook wordt blauw gezien als de kleur van vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. In een blauwe ruimte word je productief. Naast rood dus ook een goede kleur om te gebruiken op kantoren en sportscholen. Andere associaties met de kleur blauw zijn loyaal, geduldig, sympathiek, vriendelijk en de waarheid. Maar blauw heeft ook een koude kant. Denk hierbij aan kalmte, kou, weinig emotie en macht. De kleur blauw wordt ook vaak zakelijk gebruikt, zo zie je deze kleur vaak terugkomen in logo’s.

Blauw in een ruimte kan voor mij vele kanten op. Zo kan het een hele rustig aanvoelende ruimte worden met vele lichtblauwe tinten of een koninklijke uitstraling geven door te werken met donker- of koningsblauw. Een mooie kleur die je goed kan combineren in verschillende stijlen en interieurs. Ik merk dat blauw een geliefde kleur is bij mensen. Het is tóch een kleurtje maar wel een redelijk neutrale kleur.

Geel

KleurBron: Pinterest / Markandspencer.com

De kleur van de zon, vrolijkheid, enthousiasme en blijheid! Ook stimuleert deze kleur het denkproces, het brein en het zenuwstelsel. Bij veel mensen wordt geel gezien als vrolijk, zon, lente, zomer, geluk en een nieuw begin. De kleur straalt vrolijkheid en positiviteit uit. Ook geeft de kleur creativiteit en fantasie. Aan de andere kant geeft geel ook negatieve associaties. Denk aan jaloezie, onbetrouwbaarheid, verraad en lafheid. Te lang in een te gele ruimte aanwezig zijn, maakt onrustig en je zult merken dat je snel je geduld verliest. Niet heel ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld een klaslokaal of in een slaapkamer. Maar een beetje geel in een ruimte is in mijn beleving nooit verkeerd. Kijk om je heen, een hele hoop mooie okergele en goudkleurige accessoires! Geel kan chique zijn of warm aanvoelen in een ruimte als je het mij vraagt. Ga je met feller geel aan de slag, dan geeft het een vrolijk en fris geheel.

Oranje

KleurBron: : instagram @home.no10 / Pinterest – Fonq

Een mengelmoes van rood en geel. Oranje straalt net als rood warmte uit en net als geel enthousiasme. Ook deze kleur is stimulerend voor je eetlust. Deze gemengde kleur staat voor vrolijkheid, optimisme, kracht, plezier, energie, creativiteit, speelsheid, beweging en toegankelijkheid. Oranje heeft net als geel ook negatieve associaties. Zo wordt deze kleur als niet serieus gezien en goedkoop. In Nederland zien wij oranje natuurlijk ook als iets van ons. Zo wordt veelal oranje gebruikt tijdens Koningsdag en voetbal.

Doordat het je energie en creativiteit geeft is het een ideale kleur voor in een atelier, klaslokaal of winkel.

Oranje is voor mijn gevoel een beetje een vergeten kleur in interieurs. Terwijl het heel warm maar ook fris aan kan doen. Een mooie bos met oranje tulpen bijvoorbeeld of een paar oranje kussentjes op de bank brengt al een hoop vrolijkheid in een ruimte.

Groen

KleurBron: Instagram @home.no10

Kleur

De kleur van de natuur, ontspannen en rust. Groen werkt voor je eetlust het tegenovergestelde van rood en onderdrukt je honger. Naast je eetlust te verlagen kan het ook je bloeddruk verlagen en geeft groen je een rustgevend gevoel. Groen is de kleur van verse producten, van vruchtbaarheid, voorjaar en een nieuw leven. Groen brengt ook een positiviteit , balans, harmonie, vernieuwing, veiligheid en voorspoed met zich mee. Een zeer geschikte kleur voor in de slaapkamer! Draag je groene kleding? Dan zeg je dat je creatief denkt en bereid bent om samen te werken. De donkere kant van groen is dat het gezien kan worden als verveling, groen zien van jaloezie en weerstand.

Groen kan dus goed in elke ruimte! Alleen zou ik het niet zo snel aanraden in een restaurant, lunchroom of andere eetgelegenheden.

Ik hou van groen in huis! Nog steeds ben ik elke dag blij met mijn groene muur in de kamer en planten in huis vind ik heerlijk! Niet alleen in de woonkamer en tuin, maar ook in de keuken en badkamer.

Roze

Kleur

Roze is over het algemeen een hele vrouwelijke/meisjesachtige kleur. De zachte tint van rood (want dat is eigenlijk wat het is) ontspant en kalmeert. Maar de fellere kant geeft energie, vrolijkheid, zoetheid en jeugd weer. Ook staat roze voor liefde, drama, flirten en spanning. Omdat ze zowel zoet, lief, maar ook drama en spanning weergeeft wordt het vaak gekoppeld als de kleur van liefde.

Een leuke kleur die vaak gebruikt wordt in meisjes(slaap)kamers. Maar dus ook goed gebruikt kan worden in relaxruimtes als sauna’s of massageruimtes. Rustgevend maar toch vol energie zodra je de ruimte uitloopt.

Ondanks dat het mijn favoriete kleur is, zie je weinig roze in mijn huis. Dit ook omdat ik rekening houd met mijn vriend. Roze kan ik mijn ogen ook heel stoer gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een oudroze kleur muur in combinatie met stoere houten meubels of de chique kant op met een randje goud.

Grijs

KleurBron: Pinterest / roobol.com

Een veel voorkomende kleur (als we het een kleur mogen noemen). Het is een makkelijke kleur maar daardoor ook snel saai, terwijl antraciet weer vaak gezien wordt als luxe. Het mooie aan grijs is dat het gezien wordt als strak, verfijnd en georganiseerd. De andere kant van grijs is saai, grauw en massa.

Een veel voorkomende kleur in vele ruimtes. Goed te gebruiken in zakelijke ruimtes zoals kantoren en vergaderzalen.

Grijs is als je het aan mij vraagt een mega makkelijke kleur. Een kleur die bij elke stijl wel kan passen. Makkelijk te combineren en tijdloos. Let wel op dat het niet te 50 shades of grey word. Voeg er lekker kleur aan toe!

Bruin

KleurBron: Instagram @home.no10

De kleur van aarde en hout. Bruin wordt gezien als mannelijke kleur. En als kleur die vertrouwen en neutraliteit uitstraalt. Bruin wordt vaak gebruikt voor producten en bedrijven in het buitenleven, landelijk leven en door outdoor/kampeerwinkels. Belangrijke kleureigenschappen zijn stabiel, natuurlijk, alledaags, betrouwbaar en behoudend. Het kan ook als oubollig gezien worden.

Als je mij een paar jaar geleden vroeg wat ik absoluut niet in mijn huis zou willen zal ik vol overtuiging bruin zeggen. Wel hout maar geen bruine bank of stoelen. Naarmate ik meer met mijn eigen huis bezig was, ben ik bruin meer gaan waarderen. Het is een hele warme maar basic kleur en je kan ook hier heel veel mee combineren. Naast de groene muur hebben we de rest van de muren ook een tint gegeven. Overdag lijkt het warm grijs maar in de avond, met mijn goud gekleurde lampen erop, lijkt het ook wel een bruintint te hebben. Verder zit er een bruintint in mijn bank en heb ik wel wat bruine accessoires in de woonkamer. Ook een mooie kleur in combinatie met goud!

Effecten van kleur

Zoals je ziet doet kleur meer dan je denkt!  Voordat je je muren of interieur een kleur wil geven, bedenk wat je wil creëren. Wil je rust, warmte of juist vrolijkheid in huis. En DURF! Doe eens gek en verf een muurtje een kleur, bevalt het niet? Verf je er zo weer overheen! Vind je het toch spannend? Vervang een keer je kussens voor een andere kleur of zet elke week een andere kleur bloemen op tafel. Met kleine aanpassingen kun je al een groot resultaat krijgen. En kun je ook langzaam wennen aan (een andere) kleur in huis!

Durf ook gerust te combineren met diverse kleuren en prints. Een tip: laat kleur terugkomen. Stel je gaat voor een groene muur, zorg dat het dan ook terugkomt in bijvoorbeeld kussens of een karpet. Dit kunnen ook kussen of prints zijn waar de kleur inzit. Hierdoor maak je een eenheid in je ruimte en oogt het als een geheel.

 

Dus… kwasten in de aanslag, en let’s go!

(Visited 354 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie