Interieur inspiratie, Onderhoudstips

LEER! Het meest veelzijdigste stukje vlees… LEER!

5 januari 2016
Veelzijdig stukje leer

Leer ofwel leder we zien het overal. Niet alleen op ons bord, maar ook om ons lichaam en in ons interieur. We kennen allemaal de reclame tune: Kip, het meest veelzijdigste stukje vlees… kip. Eigenlijk is kip dus niet het meest veelzijdigste stukje vlees. Ik vind leer ontzettend mooi en er zijn zoveel verschillende soorten leer. Wat zijn de verschillen? Hoe komt het tot stand? Welk stukje leer past het beste bij jou?

Als je leer laat voor wat het is en er niets mee doet krijg je dit:
Veelzijdig stukje leer

Onze honden lusten er wel pap van:
Veelzijdig stukje leer
Vruuger, daar waar het begon
In Nederland waren er veel leerlooierijen in Brabant. Ze ontstonden daar door gunstige natuurlijke omstandigheden, zoals de aanwezigheid van zuiver stromend water en voldoende eikenschors en huiden. Aanvankelijk bracht de armoede de boeren ertoe om nevenwerkzaamheden te verrichten, waar leerlooien toe behoorde. Een looierij heeft dus altijd bos en stromend water om zich heen. Vroeger werd na het slachten de huiden in het water gegooid. Dit lieten ze maanden in het water liggen. Bacteriën en vissen zorgden ervoor dat de huiden mooi schoon werden. Hierna werden de huiden begraven onder bladeren en mos. Na enige tijd werden ze opgegraven en was het leer klaar om afgewerkt te worden.

Veelzijdig stukje leer

Bron: extrasurvival.nl

 

Niet al het leer was uiteindelijk hetzelfde. Van de zeer mooie huiden wordt meubelleder gemaakt. Veel leer werd gebruikt voor het maken van schoenen. Van rundsleder dat gelooid werd als zoolleder werden de zolen en binnenzolen gemaakt. Van mooi kalfsleder en fijn rundsleder werden de schachten (het bovendeel van de schoen) gemaakt. Door de verschillende wijzen van looien bereikte men verschillende soorten leder. Door toevoeging van chemicaliën bepaalt men ook de technische eigenschappen die het leder later zal hebben.

Veelzijdig stukje leer

 

Gemak dient dn mens
Apparatuur voor het omvormen van huid tot leer zijn de vaten, ontvleesmachine, splitmachine, ontwateringspers, schaafmachine en de spuitmachine.
In de vaten worden de huiden enige tijd gedraaid in water en andere toegevoegde stoffen, waardoor de huiden gereinigd worden en ontdaan worden van mest, slijm en bloed en eventueel de opperhuid.
De ontvleesmachine verwijdert met een scherp geslepen messencilinder of messenwals de vleesresten en het onderhuidse bindweefsel.
In de splitmachine wordt de huid in twee of meer lagen gesplitst, omdat de huid anders veel te dik is. Er ontstaat een bovenlaag (nerflaag) en een onderlaag (split).
Het overtollige vocht in het gelooide leer wordt verwijderd door de ontwateringspers. Hierna zorgt de schaafmachine ervoor dat het leer op de gewenste dikte wordt geschaafd d.m.v. een messenwals.
De laatste bewerking is het finishen of het dekverven.
De spuitmachine brengt meerdere verschillende samengestelde finishlagen op het leer aan.

Ook voor de uiteindelijke afwerking van het leder zijn speciale gereedschappen. Het opmeten en het snijden van het leer is erg belangrijk. Voor het nauwkeurig uitsnijden van figuren kunnen patronen gebruikt worden. Voorbeelden van messen die gebruikt kunnen worden zijn het tinames (schoenmakersmes), het halvemaanmes en het stanleymes. Een dessin kan het leer van een bepaalde oppervlaktestructuur (prent) voorzien. Daarnaast kunnen er met behulp van stempels mooie inprinten gemaakt worden op het leer.

Veelzijdig stukje leer

Soorten leer

Volnerfleer/vol-aniline leder: het leer wordt niet verder bewerkt.
Semi-analine leder: het leder krijgt een dunne laklaag, wat zorgt voor extra bescherming.
Gedekverfd leder: door een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag worden de natuurlijke oneffenheden van de huid minder opvallend.
Nubuck leder: geschuurd vol-analine leder. Dit zorgt voor een veloursachtig effect.
Old Saddle leder: het leer wordt met de hand in de was gezet, wat zorgt voor een mooie natuurlijke kleur.
Schapenleder: vol-analine schapenleder wordt hierbij met een bruinachtige waterbeits bewerkt en afgewerkt met een product op basis van was. Hierdoor krijgt het leder een ‘wolk-effect’.
Pilotenleder: in een later stadium doorgeschuurde semi-analine leder zorgt voor een robuust, ruwachtig uiterlijk.
Suède: dit wordt gemaakt van de binnenkant van de dierenhuid, dus zonder de opperhuid. Het is hierdoor zachter dan gewoon leer en lijkt erg op stof. Door de bovenkant van de huid licht te schuren ontstaat er een fluweelachtige uitstraling.
Gestempeld leder: dit is leer dat een oppervlaktestructuur of print krijgt door middel van stempels.

 

Zoals je leest zijn er dus veel verschillende soorten leer. In meubelland hebben we veelal te maken met de volgende 3 categorieën:

1. Natuurlijk leder ofwel Volnerfleer/vol-aniline of semi anilineleder
Dit leer heeft een open structuur. Hierin zie je alle natuurlijke eigenschappen; insectenbeten, nekplooien/strepen, kleurnuances. Eigenlijk is dit het onderhoud vriendelijkste materiaal, als je tegen de natuurlijke werking m.b.t. vlekken kunt waarderen.Veelzijdig stukje leer


2. Micro leder

Je ziet dit materiaal overal. Het is ontzettend populair. Hier hebben we te maken met voordelen van beide materialen; sterkte en stevigheid van leer en de warmte van stof. Dit materiaal mag je gewoon schoonmaken met een (licht)vochtige doek. Super gemakkelijk!Veelzijdig stukje leer

 

3. Afgedekt leder / Gedekverfd leder
Dit leer word gecorrigeerd, 7x in een verfbad gekleurd, gefixeerd en hier word een print in gedrukt. Het is en blijft het makkelijkst betreft direct schoonmaken omdat dit gesloten is. Het voelt altijd wat koeler aan.Veelzijdig stukje leer

Let echter wel op, want er zitten in deze 3 categorieën echt nog zeeën van kwaliteitsverschillen. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Welk stukje leer past het beste bij jou? Heb je dit ook in jouw/jullie interieur terug laten komen? Ik ben erg benieuwd.

Groetjes Marjolein

Veelzijdig stukje leer
Veelzijdig stukje leer
Veelzijdig stukje leer
Veelzijdig stukje leer

(Visited 930 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie