Interieur inspiratie, Interieurtips, Interieurtrends

Plantjes planten

13 juni 2019
Plantjes planten

Haal buiten naar binnen (en weer naar buiten) met een kruiden- of moestuintje! Het blijft een leuke bezigheid om rond deze tijd te starten met je eigen tuintje. Het draagt bij aan je voorjaarsgeluk. Geef toe, het is ook gewoon leuk om te zien hoe je zelf gekweekte plantjes het doen. Of je nu nog piepjong of al wat ouder bent, je raakt er niet op uitgekeken. In deze blog geef ik je handvatten hoe je start met je eigen kruiden- of moestuintje en wat er allemaal bij komt kijken.

De start van je eigen binnentuin(tje)

We gaan op pad, op zoek naar de kruiden en groenten die je wilt gaan kweken. Houd er rekening mee, de keuze is reuze! Je kunt zaadjes kopen naar keuze of gaan voor een (starters)pakket. Bij de Intratuin hebben ze een samengesteld pakket van zaadjes. Je kunt o.a. kiezen uit:

Na hierin je keuze te hebben gemaakt, is het tijd om te bepalen waarin je de plantjes wilt gaan kweken. Ga je voor een kweekbak (een soort mini kas) of ga je voor losse potjes? Houd er rekening mee dat zaadjes zon nodig hebben en dat een goede plek bijvoorbeeld de vensterbank kan zijn. Heb je veel verschillende kruiden en groenten, dan kan het kiezen voor een kweekbak ruimte besparen. Potjes zien er daarentegen wel wat leuker uit. Weet wel, vanuit een kweekbak wordt het vanzelf een keer tijd je plantjes te verspenen in potjes. In deze blog gaan we dan ook voor deze optie.

Plantjes plantenBron: tuincentrum.nl

Om je geplante zaadjes uit elkaar te kunnen houden kan het handig zijn om plaatetiketten of plantenlabels aan te schaffen. Deze zijn zo gemaakt dat je ze in de kweekbak of potjes kunt prikken.

Plantjes plantenBron: tuinen-shop.nl

Nu alleen nog zaai- stekgrond en je kunt beginnen!

Plant je zaadjes

Zorg dat je de kweekbak bij de hand hebt en vul deze met zaai- stekgrond. Heb je verschillende zaadjes, maak dan een gaatje waar je de zaadjes in stopt of werk met een turfpotplaat. Noteer voor jezelf waar je welke zaadjes hebt gepland, zodat je dit later aan kunt geven met planten labels. Druk hierna de grond goed aan en strooi nog een dunne laag stekgrond over de zaadjes heen. Druk dit nog eenmaal zachtjes aan.

Nu is het tijd om je zaadjes voor de allereerste keer water te geven. Let goed op! Het is niet de bedoeling dat je met een flinke straal water aan de slag gaat. Op deze manier creëer je stroming en verplaats je alle zaadjes op een hoopje. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat je zaadjes gaan rotten in de grond. Gebruik daarom een plantenspuit of gieter waarmee je de grond kunt vernevelen.

Pak je notities bij de hand waarop je hebt genoteerd waar je welke zaadjes hebt gepland. Je kunt nu eenvoudig aangeven op plantenlabels wat je hebt gezaaid. Prik ze in de grond en that’s it!

Heb je een kweekbak met kap dan kun je deze erop zetten. Mocht je enkel een kweekbank hebben werk dan met plastic folie. De kap of folie laat je erop zitten totdat je wat plantjes ziet groeien. Je kunt het erop laten van de kap of folie dan langzaamaan afbouwen.

Zorg dat je de kweekbak op een warme, lichte plek plaatst. Zoals eerder aangegeven kan een vensterbank de juiste plek zijn. Nog beter is het als onder deze vensterbank een radiator zit. Zo geef je de kweekbak wat bodemwarmte.

Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat de ingezaaide grond vochtig blijft. Wacht rustig af tot je de eerste kiemplantjes ziet. Hebben ze twee of meerdere groene blaadjes dan kun je ze gaan verspenen in potjes. Haal ze voorzichtig uit de zaaigrond en verplant ze. Wil je ze uiteindelijk naar buiten verplaatsen, zet ze dan af en toe buiten met mooi weer. Zo bereid je ze voor op de (wisselende) temperatuur van buiten. Daarna kunnen ze definitief naar buiten toe.

Het oog wil ook wat

Je plantjes op een leuke manier presenteren, maakt het tuinieren nog leuker. Kruiden kun je bijvoorbeeld in een kruidenrek plaatsen.

Plantjes plantenBron: vtmag.nl
Bron: Intratuin
Bron: Pinterest Suzanne de Jong

Je moestuin naar buiten verplaatsen kan ook op een creatieve manier, passend bij jou tuin. Heb je wat minder ruimte of heb je een prachtig plekje gevonden, maar staat je moestuin daar soms toch wat in de weg? Ga dan voor een mobiele moestuin. Eenvoudig zelf te maken van pallethout!

Plantjes plantenBron: pinkings.club

Je kunt natuurlijk ook gewoon werken met verschillende potjes zowel binnen als buiten. Dit ziet er leuk en speels uit!

Plantjes plantenBron: Intratuin

Veel tuinier-plezier!

Ben je niet zo goed met planten? Geen probleem! Bij ons kun je terecht voor diverse sierbloemen. Vraag naar het aanbod in de winkel.

(Visited 82 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie