Interieur inspiratie, Interieurtips, Interieurtrends

Ronde vormen

14 mei 2019
Ronde vormen

Vormen, iedereen kent ze en toch staan we er niet echt bij stil dat het gebruik van een andere vorm een andere beleving aan een ruimte kan geven. Bij het inrichten van een ruimte wordt er vrij vaak gekozen voor rechthoekige meubels. In de eerste plaats omdat er vaak gedacht wordt dat het de meeste ruimte oplevert maar ook vaak omdat er niet wordt stil gestaan bij andere vormen. Feit is dat kleuren je kunnen beïnvloeden, maar wist je dat vormen dat ook doen?

Verschillende vormen

  • Een rechthoek is een solide vorm en staat voor rationaliteit en stabiliteit.
  • Een vierkant is een regelmatige vorm en staat voor gelijkheid en eerlijkheid.
  • Een ovaal is een gulle vorm die staat voor beweging en geluk.
  • Een cirkel is een oneindige vorm en staat voor bescherming zonder scherpe randen.

De meeste ruimtes zijn opgebouwd uit rechte lijnen. Met het toevoegen van ronde vormen in je interieur doorbreek je dit op een hele makkelijke manier en breng je “zachtheid” in je interieur. Tijdens een gesprek voor een interieuradvies breng ik dit vaak ter sprake, zeker als ik zie dat de ruimte zich leent voor het toevoegen van ronde vormen.

Ronde vormen kun je overal in terugvinden zoals in tafels, stoelen, banken, salontafels, accessoires, kleden, verlichting en niet te vergeten vormen op behang.

Rond op de muur

Boven een dressoir kun je natuurlijk een spiegel hangen. Ik zou dan natuurlijk meteen voor een ronde spiegel kiezen, omdat je al de rechte vorm van het dressoir hebt. Maar waarom niet eens een keer iets anders en hang er diverse ronde dienbladen boven. Zeg nou zelf, deze dienbladen (zie de afbeelding hierboven) zijn toch veel te mooi om alleen maar te gebruiken als je een drankje wilt serveren? Het zijn kleine kunstwerkjes op zich. En door er een aantal te combineren ontstaat er een mooie eyecatcher.

Ronde vormen
Ronde vormen kun je ook in behang terugvinden. Als je een behang hebt met een aanwezige print hoef je er niets meer aan toe te voegen. Maar het kan wel. De spiegel die op deze wand hangt voegt net dat beetje extra’s toe en trekt direct je aandacht.

Rond op de grond

Ronde vormen

Kleden geven altijd sfeer, het maakt je zithoek compleet. Door een kleed in je zithoek op te nemen worden de meubels één geheel en zijn het geen losse elementen meer. En ook hier heb je ronde vormen. Met name in een wat kleinere ruimte is een rond kleed fijn, het kan de ruimte optisch groter laten lijken.

Ronde vormen

Rond om aan te zitten

Een ronde tafel is niet alleen fijn om naar te kijken, ook om aan te zitten. Je kunt elkaar allemaal aankijken en daardoor heb je meer contact met iedereen aan tafel. En zoals laatst iemand tegen met zei “Niemand zit aan kop”.

Ronde vormen

Van nature ben je geneigd om een ontwerp met ronde vormen aantrekkelijker te vinden dan met hoekige vormen. En toch wordt er vaak eerder voor een andere vorm gekozen. Terwijl rond nog eens hartstikke praktisch is, zeker in een wat kleiner interieur. En in een groter interieur kun je juist lekker uitpakken met een mooie grote tafel.

Ronde vormen

Hoe groot je tafel moet zijn is helemaal afhankelijk van het aantal personen dat eraan moeten zitten. Aan een tafel met een diameter van 1.40 m kun je makkelijk met vier personen zitten, ook met vijf personen maar kijk dan goed naar de eethoekstoelen die je erbij wilt zetten. Een smal rank stoeltje past dan natuurlijk makkelijker dan een stoel met brede armleuningen.

Rond om op te zitten

Een stoel met ronde vormen past altijd prima in een (verloren) hoek van je woonkamer. Zet het stoeltje schuin neer met een bijzettafeltje en een leuke plant of staande lamp. Je creëert zo direct een leuk extra hoekje.
Ronde vormen

Aan een eettafel (of deze nu rechthoekig of rond is) passen eethoekstoelen met een ronde vorm prima. Rond zorgt voor warmte en staat absoluut een strak interieur niet in de weg. Sterker nog, rond kan een strak interieur juist versterken.

Ronde vormen

De foto’s in deze blog zijn allemaal gemaakt in onze winkel. Industrieel, strak, landelijk, modern? Je kunt het allemaal vinden bij Woongelofelijk Van Donzel. Kom gerust langs en laat je inspireren, de koffie staat klaar.

(Visited 174 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie