Interieurtips

Voorjaarsschoonmaak

26 maart 2019
Voorjaarsschoonmaak

Yes, het is lente! Dat betekent langere avonden, een héérlijk zonnetje op je snoet, bloemetjes in groei en bloei én bovenal een voorjaarssfeer in je interieur. Maar hoe pak je dat aan? Een goed begin is de grote voorjaarsschoonmaak. In deze blog geef ik je tips & trucs welke je helpen bij het lente-klaarmaken van je huis.

Stap 1: waar te beginnen?

Begin bij jezelf. Zorg dat je fit de dag start met een heerlijk ontbijtje, zodat je met een bult energie de dag begint. Trek vooral niet je allermooiste outfit uit de kast, maar ga voor iets wat gemakkelijk zit én vies mag worden. Muziekje erbij? Jazeker!

Voorjaarsschoonmaak

Maak vervolgens een lijstje met wat je per ruimte aan wilt pakken. Probeer niet alles in één keer te doen. Een week heeft zeven dagen, dus verspreid je taken. Wat helpt ter motivatie is om zeker wat taken in je lijstje op te nemen die meteen resultaat geven. Kies er bijvoorbeeld voor een grote raampartij mee te pakken. Dit geeft meteen een fris resultaat (en zo haal je buiten wat meer naar binnen).

Schijnt de zon? Wacht dan even met het wassen van je ramen. Door de warmte gaat de verdamping van het water en sop veel sneller, waardoor je strepen krijgt.

Stap 2: wat heb je nodig?

Nu je besloten hebt wat je aan wilt gaan pakken per ruimte, is het tijd om te kijken wat je hiervoor nodig hebt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder een checklist waar de basisbenodigdheden op staan. Zo ga je goed voorbereid je voorjaarsschoonmaak tegemoet!

Voorjaarsschoonmaak

Stap 3: opruimen

Zelf begin ik altijd met opruimen. Het resultaat is meteen te zien én het zorgt voor overzicht. Een valkuil waar ik zelf vaak intrap is het ‘opruimen’ van spullen door ze simpelweg ergens neer te leggen waar je ze niet ziet. Die berg folders die vriendlief echt nog even door wil bladeren, belandden als snel in het rommellaadje. Gemakkelijk en het (lijkt) opgeruimd. Niet doen dus! Creëer in plaats daarvan een vaste plek voor folders, magazines (en andere spullen). Bijvoorbeeld een mandje aan de muur of op de grond. Superhandig én nog leuk ook. Neem bijvoorbeeld de French Magazine Holder van Riviera Maison.

Voorjaarsschoonmaak

Ga vervolgens systematisch te werk en ren niet als een bezetene rond. Begin beneden en werk stap voor stap je weg naar boven toe. Zelf begin ik altijd in de achterbouw, van de achterbouw naar de keuken, de keuken naar de woonkamer en zo verder. Een grote vuilniszak komt daarbij van pas. Het wegdoen van spullen kan lastig zijn, maar is soms nodig. Ook hierbij geldt, ga niet ineens alles waaraan je twijfelt wegdoen. Denk bij twijfel nog even na en pak tussendoor momenten om nog eens door je spullen te gaan. Ik stel mezelf daarbij de vraag: ‘Heb ik dit het laatste jaar gebruikt of gedragen?’. Zo niet, dan gaat het weg.

Stap 4: aan de poets

Nu je ruimte hebt gemaakt is het tijd om met het echte werk te beginnen. We gaan aan de poets! Ga ook hier systematisch, ruimte voor ruimte te werk. Begin eerst met het droog afdoen en werk daarbij van boven naar beneden. Zo voorkom je dat hetgeen je net afgedaan hebt, weer bedekt wordt onder een laagje stof. Sluit af met hetgeen dat het minst schoon is. Op deze manier maak je de minder vuile dingen écht schoon en worden ze niet alsnog vies. Ook bespaar je hiermee wat doekjes, mooi meegenomen toch?

Voorjaarsschoonmaak

Stap 5: mama weet raad!

Poetsen, je hebt er toch je eigen maniertjes in gevonden. Hoe vaker je het doet, hoe handiger je er in wordt en hoe meer trucjes je leert om alles écht schoon te krijgen. Lukt het me nou echt niet iets schoon te krijgen? Mama weet raad! Geregeld dat ik mijn moeder even bel om te vragen hoe zij die hardnekkige vuiltjes weg krijgt. Benieuwd naar haar tips? Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet. Toepassen op eigen risico. 😉

 • Gebruik (schoonmaak)azijn voor een kalkstreep in je toilet. Als mijn wc-eend het werk niet voor elkaar krijgt, leg ik een toiletpapiertje met azijn op de streep en die doet vervolgens het werk.
 • Is je toilet in zijn geheel erg vergeeld, maak dan een sopje van soda en Dreft en poets daarmee door het toilet heen. Hiermee haal je de gele aanslag weg en ziet je toilet er weer uit als nieuw.
 • Gebruik je wel eens een plumeau? Laad deze dan op door er langs af te wrijven, zo wordt deze statisch en trekt meer stof aan.
 • Het reinigen van een natuurstenen tegelvloer binnen of buiten gaat erg goed met groene zeep uit pot, wat je oplost in heet water. Hiermee reinig je niet alleen je tegelvloer, maar het brengt ook de kleur terug.
 • Het vergt wat voorbereiding, maar je ramen wassen met regenwater zorgt ervoor dat je ze niet meer hoeft te zemen.
 • Twijfel je over een nieuwe verflaag op de muur? Wanneer je muur voorzien is van een kwalitatief goede tex waarop staat vermeld ‘afwasbaar’, dan kun je de muren afdoen met waspoeder opgelost in water. Gebruik een schone doek en je muren zien eruit als nieuw.
 • Vergeet je gordijnen en matrassen niet te reinigen. Misschien een tikkeltje ouderwets, maar klop deze buiten uit met een mattenklopper en laat ze eventjes luchten.
 • Een ongelukje zit in een klein hoekje, het overkomt iedereen met huisdieren weleens dat het diertje plast of poept op je vloerkleed. Reinig deze met azijn en je vloerkleed is niet alleen schoon, maar het haalt ook de geur weg. Zo voorkom je dat je trouwe viervoeter je vloerkleed nogmaals inzegent.
 • Stop een tennisbal in je droogtrommel. Zo voorkom je dat o.a. kleding op een hoop komt te zitten.
 • Statisch geladen kleding? Maak een bol van aluminiumfolie en doe deze bij je kleding in de droger. Het haalt de statische elektriciteit eruit.
 • Ook je planten vangen stof. Zet ze daarom eens buiten als er regen wordt verwacht (niet te lang natuurlijk). Zo spoelen ze schoon én het is goed voor ze.

Klaar met de grote schoonmaak? Geniet lekker van je opgeruimde huisje én lees dan de blog ‘Voorjaar in huis’ van Denise vol tips om de lente in huis te halen.

(Visited 97 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie