Interieur inspiratie, Interieurtips

Zacht, warm, grof & stoer met stof!

7 september 2018

De maand September is weer aangebroken en we gaan zoetjes aan weer de zomerkleren terugleggen in de kast en ons huiselijk leven doorbrengen binnen. Zodra ik weer naar binnen ga is een van de eerste dingen die ik denk: ‘warmte creëren en lekker onder een kleedje liggen op de bank’. Deze blog gaat over verschillende stoffen en toepassingen ervoor om zo je huis weer warmer en vriendelijker te maken.


Verschillen

Elke stof heeft zijn eigen eigenschap en zijn eigen doeleinde. In deze blog verdeel ik de stoffen in de volgende vier categorieën:

  • Zacht
  • Warm
  • Grof
  • Stoer

Er zijn natuurlijk een talloos aantal stoffen maar ik probeer zo veel mogelijk verschillen te behandelen door aan de slag te gaan met deze vier categorieën.

Alle stoffen die ik behandel zijn te gebruiken als zitbekleding, vitrage, kleden, kussens en plaids. Wel is het zo dat de ene stof zich beter leent voor het gebruik in zitbekleding terwijl de andere beter geschikt is als vitrage, dit zal ik in deze blog zo duidelijk mogelijk aangeven.

TIP: Stoffen zijn vaak ook leuk met elkaar te combineren. Wanneer je bank een grove stof heeft is het juist leuk om daar een zacht kussen in te leggen zodat je toch een behaaglijk gevoel creëert.

Bron: https://www.bintihome.nl

Zacht

Bij zachte stoffen denk ik al aan velvet, harig, hoogpolig. Begrippen die allemaal gebruikt kunnen worden voor een ander doeleinde.

Velvet

Velvet stoffen zijn nu helemaal hot! Ze voelen niet alleen zacht aan maar zijn ook nog eens in talloze kleuren te verkrijgen. De velvet stof zien we voornamelijk terug in zitbekleding en accessoires zoals kussens en plaids. Bij uitzondering wordt in een chic huis de stof gebruikt als overgordijn. Het is dan ook een stof die geassocieerd wordt met chic, klasse en uitstraling.

Bron: https://www.roomed.nl


Bron: https://nl.pinterest.com

TIP: Vaak zit er over een velvet stof een metallieke of glanzende waas. Dit maakt de stof erg aanwezig. Probeer hem te combineren met stoere en rustige stoffen.

Harig

Bij een harige stof kun je denken aan een stof die lange haren in zich heeft. Vaak zie je deze stof op kussens terug. Hij maakt je huis net wat aparter en heeft een hoog aaibaar gehalte. Deze stof is leuk te combineren met warme en stoere stoffen.


Bron: http://mechantdesign.blogspot.com

Bron: http://veronicalovesarchie.com

Hoogpolig

Dit is een woord wat we gebruiken bij kleden. Dit houdt in een stof die heel hoog van de grond af komt. Vaak zitten hier zachte stoffen tussen geweven die het kleed erg aaibaar maken en prettig voor de voeten zijn. Ook dit is een stof die vaak gezien wordt in wat chiquere interieurs. Deze stof is leuk te combineren met grove en stoere stoffen. 


Bron: https://nl.pinterest.com

 


Bron: https://www.showhome.nl/inspiraties/

TIP: In een hoogpolig vloerkleed blijven vaak kruimels hangen die niet goed zichtbaar voor het oog zijn. Klop het kleed dan ook eens per jaar uit voor een frisse uitstraling.

Warm

Tussen zachte en warme stoffen ligt natuurlijk een groot verband. De zachte stoffen kunnen zeker ook als warm ervaren worden. Toch ga ik voor warme stoffen in een andere hoek kijken. Ik denk voornamelijk aan dichte of dikke stoffen die niet zacht aanvoelen maar wel heel veer warmte geven in je interieur. Deze stoffen zijn bij mij microleder en gebreide wollen stoffen.

Microleder

Microleder is een relatief nieuwe stof waar nog niet veel mensen informatie over hebben. Het is een stof waarbij leer en stofdeeltjes bij elkaar geperst worden. Dit zorgt voor een warme lederlook met een eigenschap van stof. Microleder voelt vaak wat zachter aan en is door zijn dikte lekker warm om op te zitten. Deze stof wordt gebruikt voor zitbekleding zoals stoelen, fauteuils en banken.


Bron: https://www.woonhome.nl/wooninspiratie


Bron: https://www.divesanddollar.com

Gebreid wol 

Wol is een natuurproduct wat vaak afkomstig is van schapen. We gebruiken het in ons dagelijks leven veel. Schapenwol is gemaakt om schapen warm te houden, dit is dus een stof die zowel zacht kan aanvoelen maar ook echt warmte biedt.   


Bron: https://nl.pinterest.com

Deze stof gebruiken we in kussens en plaids als aankleding bij een stoer, landelijk en industriële woning. Naast kussens en plaids wordt wol ook gebruikt bij het maken van vloerkleden. De wol wordt geweven tot een laagpolig vloerkleed. Het vloerkleed is leuk te combineren met grove en stoere stoffen.


Bron: https://nl.pinterest.com

TIP: Schapenwol heeft de eigenschap dat het vuilafstotend is. Een huishouden met jonge kinderen? Ga dan vooral voor een wollen vloerkleed, deze heeft een lange levensduur.

Grof

Een grove stof is er een die wij vaak niet ervaren als een zachte stof. Wel associëren wij deze stof als stoer en makkelijk te onderhouden. Bij deze stof denk ik aan geweven stoffen zoals bamboe/riet of van een microvezel zoals katoen.


Bron: https://nl.pinterest.com

Riet & bamboe

Een van de grofst gemaakte stoffen die wij gebruiken in een interieur. Omdat deze stof zo grof is wordt deze vaak door een andere stof heen geweven om hem wat vriendelijker te maken. Het is een stof die makkelijk te combineren is met warme en stoere stoffen.

Deze stof zien we soms terug in zitbekleding op banken, fauteuils en stoelen. Waar we deze stof vaak zien is door een vloerkleed. De stof wordt bijvoorbeeld gecombineerd met wol voor een rustieke en frisse look die goed past bij het thema van deze maand. Wist je dat er van deze stof ook behang wordt gemaakt? Neem vooral een kijkje in ons ‘Stijllab’ om deze te bewonderen.


Bron: http://homedecorinteriordesigns.club

Microvezel

Deze stoffen zien we overal wel terug in ons interieur. In bekleding, overgordijnen en accessoires is hij te vinden. Vaak worden meerdere kleuren van een stof hierbij geweven in een blokjes patroon. De stof wordt in dikke brede stroken geweven om hem een grove uitstraling te geven. Doordat de stof in zoveel kleuren verkrijgbaar is, is deze goed te combineren met zowel zachte en warme als stoere stoffen.


Bron: https://www.vtwonen.nl

TIP: Kies je voor een grove bank in de woonkamer? Grove stoffen zijn aanwezige stoffen waardoor ze veel aandacht vragen. Kies dus niet gordijnen die dezelfde stof hebben maar ga bijvoorbeeld voor een stoere linnen stof.

Stoer

Wanneer is een stof nou stoer? Ieder heeft daar natuurlijk zijn eigen mening over. Voor mij is linnen een stof die niet alleen zacht kan zijn maar ook heel stoer is. Verder vind ik leer erg stoer en ook al valt leder onder zijn eigen categorie en mogen we dit geen stof noemen wil ik deze toch in de categorie ‘stoer’ opnemen.

Linnen

Deze licht gewoven dunne stof wordt op veel plekken in het interieur toegepast. Zo zien we hem niet alleen terug in verschillende soorten vitrages maar ook in zitbekleding en accessoires.


Bron: https://nl.pinterest.com

Linnen is zo stoer omdat deze vaak zichtbaar is in industriële en landelijke interieurs. Het is een goed te combineren stof met warme en grove stoffen.


Bron: https://nl.pinterest.com

TIP: Linnen is een moeilijk te behandelen stof en vraagt daarom veel aandacht. Tegenwoordig zijn we erg goed in het namaken van een linnen stof. Kies dus vooral bij vitrage en zitbekleding voor een andere stof met een linnenlook.

Leder

Een heel dicht en natuurlijk materiaal wat vaak koud aanvoelt. Door zijn koude uiterlijk wordt deze vaak toegepast in industriële en moderne interieurs. Leder wordt voornamelijk toegepast in zitbekleding maar af en toe ook in accessoires.


Bron: https://nl.nasmaak.com


Bron: https://roomed.nl/

TIP: Leder heeft de eigenschap naar mate de jaren, te verslijten. Dit is iets waar je tegen moet kunnen, dus denk hierover na bij de aankoop van je leren meubels.


Deze blog helpt je bij het kiezen van stoffen voor zitting, vitrage, kleden, kussens en nog veel meer. Mocht je er toch niet zelf uitkomen laat je dan vooral adviseren door een van onze verkopers of interieur stylisten. 


Bron: https://nl.pinterest.com

(Visited 239 times)

Misschien ook interessant

Geen reacties

Geef je reactie