Onderhoud houten meubels

Meubels heb je best een tijd in huis staan, daarom moet je er goed voor zorgen, net zoals je dat voor jezelf doet. Lees hieronder alles over het onderhoud van jouw houten meubel, zodat je je er optimaal en zo lang mogelijk kunt genieten.

Eigenschappen van hout

Over het algemeen onderscheiden we houten meubelen in vier categorieën: onbewerkt hout, hout afgewerkt met was of olie, mat gelakt hout en zijdeglans gelakt hout. Elke houtsoort heeft ander onderhoud en andere verzorging nodig, maar gelden een aantal zelfde basistips.

Met hout heb je namelijk een natuurproduct in huis dat zal reageren op de omgeving. De invloed van zonlicht zal de houtsoort bijvoorbeeld vaak donkerder verkleuren. Door grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid van de woonruimte kan het hout gaan ‘werken’. Dan kunnen laden en deuren gaan klemmen en/ of kunnen krimpscheuren ontstaan.

De werking van het hout hoort bij zijn natuurlijke eigenschappen, maar grote veranderingen in het oppervlak kunnen worden voorkomen door een luchtvochtigheid tussen 40% en 60%. Daarnaast is een dagtemperatuur van 21 graden Celsius en een nachttemperatuur van 14 graden Celsius optimaal voor het behoud van je houten meubels.

Onderhoudsadvies

Voorkomen is beter dan genezen

Om beschadigingen en kringen te voorkomen, raden we je aan om onderzetters en/of viltjes te gebruiken. Vermijd het gebruik van plastic, rubber of soortgelijke materialen die weekmakers bevatten (dat zijn toevoegingen die de flexibiliteit bevorderen, maar bij kamertemperatuur vloeibaar kunnen worden en je houten meubel kunnen aantasten en verkleuren). En gebruik natuurlijk een onderzettertje voor die hete kop thee en pannen.

Werk je thuis en zit je met je laptop aan de eettafel? De hitte die je laptop afgeeft kan de beschermlaag van je tafel, en dus ook je tafel, aantasten! Een laptopstandaard kan dit voorkomen. Zorg je daarnaast altijd voor voldoende ruimte russen de radiator en je meubel en laat je je huisdier niet op je meubels zitten of liggen (hoe aanbiddelijk ze je ook aankijken…). Zo kun je er jarenlang van genieten.

 

Regelmatig onderhoud van houten meubels

Met maar weinig inspanning kun je jarenlang genieten van je meubels. Onderhoud je houten meubels 2 à 3 keer per jaar met Woodclean Intensive Houtreiniger en daarna met een dunne laag Polish of Wax Oil ter verzorging. Deze middelen zijn allemaal verkrijgbaar in onze winkel in Uden.

 

Garantie

Sinds 20 december 2019 hanteren wij een nieuwe Woongelofelijke service. Hiermee ben je standaard 7 jaar gegarandeerd van professionele hulp bij eventuele ongemakken aan je zitmeubel. Dit biedt een langere en uitgebreidere garantie op je bank, fauteuil, stoel of karpet.

Met deze service zijn wij de eerste en vooralsnog de enige in heel Nederland en gaan wij verder dan de standaard fabrieksgarantie. Lees meer over onze Woongelofelijke services.

Is er bijvoorbeeld iets mis met je zitmeubel? Wat vervelend! Heb je een vlek of constructiefout (denk hierbij aan pilling bij textiel, overmatig rimpelen of plooien van bekleding etc.)? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je zo snel mogelijk verder.

zoeken

Waar ben je naar opzoek?

{{ searchErrorMessage }}

Gevonden producten ({{ results['products']['total'] }})

Gevonden pagina's ({{ results['content']['total'] }})